ŠTA RADITI U BOSTONU treći deo

NASTAVAK SA DRUGE STRANE

 

Punih stomaka i sa dovoljno kofeina, nastavljamo našu šetnju prema centralnim parkovima u Bostonu.

Na našem putu ćemo prvo sresti:

 

FANEUIL HALL MARKETPLACE

Credits | http://bostinno.streetwise.co

Credits | http://bostinno.streetwise.co

 

Oko ove hale imate još i Kvinsi market i generalno je lepo da napravite krug.
Ukoliko ste još gladni, i ovde imate izbora – od nadeleko čuvene chowder soup (čorba sa jastogom), preko krofni, sendviča i td.

Ali realno nema potrebe da ovde budete duže od pola sata, prema tome nastavljamo dalje prema našoj sledećoj destinaciji:

 

EMERALD NECKLACE – BOSTON COMMON i PUBLIC GARDEN

enparks-en-map

 

Smaragdna ogrlica je zeleni pojas koji je kreirao prvi pejsažni arhitekta u Americi – Frederick Law Olmsted. Od svih parkova koje vidite na slici, nas zanimaju dva u centralnom delu – Boston Common i Public Garden.

boston-public-garden

 

Tu se nalaze centralne ulice u kojima je ceo komšiluk prelep za uživanje u dva do tri sata lagane šetnje, a u blizini se nalazi i zgrada iz uvodne špice za popularnu seriju “Boston Legal” – koja se inače nikada nije snimala u Bostonu (tačno u centru slike ???? ).

Tu su i butici poznatih brendova;
katedrale stare više od 3 veka;
veverice koje ne bi smeli da hranite, mada to svi rade;
dvospratne zgrade sa fasadom od crvene cigle, savršene za Instagram.

Odatle možete ponovo prema Esplenejdu, pa da sednete na metro i pređete u Kembridž, ili ako vam je baš želja – da se popnete na jedini vidikovac nalik onima u Njujorku i Čikagu.

 

POGLED SA VISINE

Boston_from_the_Prudential_Tower

 

Njujork ima svoj Empajer Stejt, Top ov d rok i One World Trade center
Boston u ovom trenutku ima samo jedan nalik Njujorškim – Prudential center.

Da vas potsetimo početka našeg vodiča – za slučaj da ste nabavili Boston Citypass, vaša ulaznica na vidikovac koji se zove Skywalk Observatory je besplatna.
U suprotnom ulaznica košta 19 dolara.

Postoji dobar štos da uopšte ne plaćate ulaznicu već da idete u bar restorana koji se zove Top of the Hub i koji se nalazi dva sprata iznad vidikovca. Tu možete da poručite recimo kafu ili neki koktelčić, međutim ako se dohvatite alkohola, rizikujete da opasno ogladnite i onda možda budete lakši još koju desetinu dolara preko.

Napomena: ovo što vas savetujemo, konobari znaju. I zato vrlo često umeju da budu pomalo neprijatni ako odlučite da prošetate okolo i napravite slike. Budite obazrivi prema drugim gostima i posetiocima restorana i nemojte baš pored njih da se nacrtate kako bi napravili fotografije.

top-of-the-hub

Pogled na Back Bay i deo Esplenade-a

 

Nekada je bilo moguće posmatrati grad i iz Henkok kule, međutim, vidikovac je zatvoren u napadu na kule bliznakinje, 9/11.

Henkok kula ima kratku, ali zanimljivu istoriju, pa ko se od vas bavi arhitekturom, neka skokne do Vikipedije i vidi kakve su probleme konstruktori imali sa vetrom, npr. Ako ništa drugo, sama zgrada je zanimljiva zbog antene sa raznobojnim sijalicama, koje pokazuju kakva će biti vremenska prognoza:
Steady blue, clear view. Flashing blue, clouds due. Steady red, rain ahead. Flashing red, snow instead.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

 

vbr_1

 


3/4

May 19, 2017