OTVARANJE RAČUNA U BANCI U AMERICI

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo svake godine je u vezi otvaranja računa u Americi: “Šta mi je sve potrebno i u kojoj banci da otvorim račun?”.

Lokalne agencije u Srbiji daju dobra upustva studentima na njihovim orijentacijama, međutim, ne budu svi studenti u prilici da prisustvuju, a u zbrci oko polaganja ispita, spremanja i pozdravljanja sa društvom, devojkama, momcima, mnogi i ne obrate pažnju na ovo.

Tek dolazak u Ameriku i početak obuke za poslove koje ćete raditi tokom sezone, unesu dovoljno pometnje da prvih dana ne znate ni gde se nalazite, a kamoli još da treba da idete tamo negde da podnosite zahtev za SSN i za otvaranje računa.

Zato smo mi tu ????

 

GDE JE NAJBOLJE DA OTVORIM RAČUN

ZAVISI! Banka koja je u samom vrhu sa rasprostranjenošću mreža poslovnica i ATM bankomata, a ujedno i najpoznatija je defitivno Bank of America. Međutim, nje nema svuda, posebno ne u jako malim turističkim mestima gde vrlo često glavnu reč drže lokalne banke. A i gde studenti najčešće završe tokom sezone ????

Tu nastaje problem, jer ako u tim bankama otvorite račune, pa tokom sezone budete deponovali novac, kasnije kada krenete da putujete, svako podizanje novca sa bankomata druge banke vuče sa sobom i dodatnu proviziju, što je bezvezno bacanje para.

Pre otvaranja računa je neophodno da podnesete zahtev za SSN ili Social Security Number. To je jedna od stavki koja vam je potrebna za otvaranje računa. Bilo je slučajeva i to baš na primeru Bank of America da su studenti otvorili račune i dobili kartice na “lepu reč” da će doneti SSN, međutim to nikada kasnije nisu učinili i stvarno je neverovatno da je kod nekih službenika ovo prolazilo.

 

TOP ČETIRI BANKE U AMERICI

Prema broju poslovnica i bankomata širom zemlje, sledeće tri banke su vodeće:

  1. Wells Fargo, omiljena banka Vorena Bafeta sa brojem poslovnica od oko 6.314* | 12.800**
  2. Chase, br. poslovnica 5.682 | 18.623
  3. Bank of America, br. poslovnica 5.096 | 16.062
  4. PNC Bank, br. poslovnica 8.996

Prve tri banke su vodeće i kada je reč o deponovanom novcu, odnosno količini novca koji se uplaćuje njihovim korisnicima na račune.

Ono što ne treba da vas brine je to što ove banke imaju svoje poslovnice i bankomate u svim većim gradovima koje studenti najčešće posećuju tokom turističkog dela programa.

 

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA OTVARANJE RAČUNA

Pored pasoša, važeće J1 vize, DS 2019 i Socijalnog broja (SSN), biće vam potrebna adresa u Americi na koju želite da vam pošalju karticu kada bude gotova koja će zameniti privremenu karticu koju budete dobili na licu mesta nakon otvaranja računa. Još jedan potsetnik da obavezno pribeležite negde i vaš ZIP kod, pošto u Americi nekada deluje da je ovaj broj jednako važan koliko i validnost vaših isprava, i vrlo često se traži kada god podnosite zahtev ili poručujete nešto preko interneta.

 

KOJI RAČUN DA OTVORIM

Ono što se kod nas vodi kao tekući račun, u Americi se naziva CHECKING ACCOUNT. Postoji još i SAVINGS, ali taj vam ne treba, osim ako ne želite da probate da otvorite kreditnu karticu što je vrlo komplikovano za početnike u work and travel programu.

Nekada su mogli da se otvore takvi računi gde vi ne samo kao studenti, već i kao fizička lica, ne bi plaćali naknadu za održavanje. Ovo je dosta čudno rešeno danas jer postoje različita iskustva studenata iz prethodnih sezona gde su nekima u istoj banci dozvoljavali da otvore račune bez naknade za održavanje, dok drugima nisu. Različite poslovnice, različita pravila.

Screen Shot 2017-05-26 at 7.48.46 AM

Ako vas put odvede prema Bank of America, kod njih na sajtu stoji informacija da svi studenti koji uspeju da dokažu svoj status (a vi i ne morate jer drugačije ne bi ni dobili vizu), i ako imaju ispod 24 godina, ispunjavaju uslove da budu oslobođeni troškova održavanja računa.
Link: Student Banking (na samom kraju stavka br.1)

Održavanje računa inače kreće od 10 dolara mesečno, osim u slučaju kada imate određenu sumu na računu od recimo 1200 dolara pa na više. Tada ne plaćate održavanje. Ovo morate da proverite na licu mesta pre nego što konačno potpišete ugovor sa bankom.

Naknada na održavanje računa se ne plaća ako poslodavac uplaćuje pare direktno na vaš račun, ali u 99% slučajeva se to ne radi.

 

DA LI MI JE BANKA POTREBNA

Verovali ili ne – NIJE! S obzirom da skoro svi dobijate čekove koje treba negde da deponujete, ako u blizini vašeg mesta imate Walmart ili neke radnje koje prodaju namirnice, možete sa njima da proverite da li mogu da vam unovče čekove i koja je njihova provizija (na engleskom FEE).

Ipak, naša preporuka je da otvorite račune zbog toga što ćete dobiti kartice, a plaćanje karticama na licu mesta ili preko interneta je stvarno zgodan komfor u kome ne morate da mislite o parama i neverovatnoj količini sitnine koju bi inače dobili u slučaju da plaćate u gotovom. Vremenom se nakupi toliko da ne znate šta će te sa tim.

Drugi razlog je zbog kupovine koječega preko interneta što vam bude palo na pamet.

Treći razlog je zbog lakog povezivanja sa servisima za onlajn transfer novca.

Četvrti – da se naviknete na budućnost plaćanja koja se sporo uči u našem okruženju.

 

ALTERNATIVE KLASIČNIM BANKAMA U AMERICI

Nije baš da će vam ovo trebati, ali zašto da ne pokušate ako se desi da nemate drugog izbora.

Onlajn banke su jedan od trendova koji je pre neku godinu stigao i do nas pojavom Telenor banke. Njihova filozofija je vrlo jasna – sve se obavlja onlajn. Samim tim su i njihovi troškovi minimalni, prema tome mogu da ponude jako lepe uslove za neke usluge i pogodnosti za koje se pitamo da li ćete biti u mogućnosti da ih probate tokom boravka na programu.

Lokalne banke mogu da budu interesantne zbog stvarno niskih troškova održavanja i dodatnih pogodnosti koje, ponavljamo, vi nećete biti u prilici da probate tokom vašeg boravka.

 

DA ZAKLJUČIMO

  1. Pripremite obaveznu dokumentaciju: pasoš, SSN, za svaki DS obrazac, zapišite negde adresu i ZIP.
  2. Izaberite neku od banaka iz gore pomenutih, ili procenite sami šta vam najviše odgovara.
  3. Kada dođete u banku tražite otvaranje CHECKING ACCOUNT WITHOUT MONTHLY MAINTENANCE FEE OR MINIMUM BALANCE REQUIREMENT.
  4. Tražite da vam otvore i naprave ONLINE nalog.
  5. And you’re all set!

 

SAVETI NAŠIH STUDENATA

“Moja preporuka TCF banka https://www.tcfbank.com.
Nije potreban SSN, dovoljan je samo vazeci pasos, ne placa se odrzavanje a cekove posalji na kucnu adresu u roku od oko nedelju dana. U svakom Jewel Osco Grocery store ima ATM (u koji mozete deponovati pay check) ili bas banka sa sluzbenicima.
Otvorite racun u banci nista vas ne kosta, placajte karticom a u novcaniku ostavite oko $60 kesa za svaki slucaj.”
– Danilo Korać

“U nekim periodima banke nude bonus od 150-300 dolara (sve zavisi od banke) samo ako otvorite racun kod njih. Bitno je samo da vam u roku od 60 dana legne uplata na racun(direct deposit od poslodavca)…”
– Nikola Ignjatović

18698896_10207279255417981_1371186404_o-2

 

 

 

IMATE DRUGAČIJA ISKUSTVA?
PIŠITE NAM


NASLOVNA SLIKA – PRIKAZ NAJVEĆIH BANAKA U SVAKOJ DRŽAVI PREMA SAJTU CBINSIGHT.COM IZ 2014. GODINE

*podatak iz 2014. godine
**podatak iz 2017. godine, izvor: Bank Rates

May 10, 2017