KAKO DA SE PRIPREMITE PRED POLAZAK

Znate onaj osećaj kada ste se spremali za prvu ekskurziju van zemlje, prvi put na more sa drugarima, prvi put negde na duže sa dečkom ili devojkom? Sve dok ne dođete do vaše destinacije, ceo put se pitate da li ste sve poneli i da niste nešto zaboravili?

Kada uspete da postignete takav nivo svesti da su vam pasoš, nešto para i malo odeće sasvim dovoljni da se otisnete na put od četiri meseca – znajte da ste postali ozbiljan putnik i da već imate dosta staža iza sebe.

Evo kako to možete da postanete već sad!

PRIPREMITE SVA DOKUMENTA NA VREME

Odvojite jedan deo stola u vašoj sobi ili negde na krevetu gde ćete početi da ostavljate sve potrebne papire i ako je potrebno, obavezno nabavite jednu fasciklu, sve kopirnice ih imaju. Znači DS obrazac, ugovor sa vašim poslodavcem, neki dokaz o tome gde ćete biti smešteni ako imate i karticu zdravstvenog osiguranja. Pored toga, pasoš, američka viza u pasošu i to bi trebalo da bude to.

Pripremite sve papire koji su vas pratili tokom procesa prijave na program. Jednom kada ih budete imali na gomili, uzmite telefon i slikajte sve i obavezno proverite kako su slike ispale.

Izaberite neki od servisa za apload fajlova na internet. Mi vam preporučujemo Dropbox, ali i drugi servisi poput Google Drive-a i sl. su sasvim dobri. Ovo je dobar način da budete dodatno mirni i za slučaj da vam neko ukrade telefon u Americi, ili ga izgubite, sa vašom šifrom vi možete odakle god da pristupite sajtu ili aplikaciji na tuđem telefonu i da upotrebite ako zatreba.

Kada ste uradili sva tri koraka, ostaje vam još da napravite kopije svih dokumenata i ostavite osobi koju ćete prvu pozvati za slučaj da vam nestane pasoš u Americi.

Sve ove stvari mi smo i ranije pisali u našem tekstu Šta sve morate da uradite pred put u Ameriku, a sada nastavljamo sa još nekim primerima za koje smo sigurni da niste čuli do sada ????

PONAŠANJE NA AERODROMU, U AVIONU

Nedavno ste sigurno čuli ili naleteli na članke, čak i video snimke na fejsu, kako kabinsko osoblje američkih aviokompanija u više navrata udaljava putnike iz aviona zbog toga što nisu bili pristojno obučeni ili su se ponašali neprikladno.

Ovo je samo mali potsetnik da nećete biti sami na letu, da ćete putovati preko 10 sati sa svim presedanjima i da isto tako kako ste i vi nervozni i uzbuđeni, verovatno i ostali dele slične emocije.

Na aerodromu budite spremni da skidate kaiševe i patike/cipele, da vadite laptopove i tablete iz ranaca, sitninu što vam je ostala kada ste kupili kapućino kod Kafeterije na Terminalu 1, minđuše, nakit, upaljače i slične sitnice koje u zbunu zaboravite po džepovima.

Ponašajte se pristojno, obucite se pre svega komforno ali prikladno, i poštujte aerodromsko i kabinsko osoblje i druge ljude oko sebe kao što biste i vi voleli da drugi ljudi poštuju vas.

ČEKIRANJE PRTLJAGA

Evo jednog dobrog saveta – pre nego što vaš prtljag krene niz traku, zamolite službenika da vam stavi oznaku FRAGILE na kofer zato što unutra “imate lomljive stvari”. To ne mora da bude istina, a vi nećete morati da brinete da li će vam kofer stići sa ulubljenjima jer je ekipu koja radi utovar/istovar mrzelo da lepo stavi prtljag na kolica.

Mada, nekada ni to ne pomaže. Ali ne gubite ništa da pokušate.

SLATKIŠI ZA KABINSKO OSOBLJE

Ovo još uvek nismo probali, ali smo čitali da savršeno funkcioniše. Ruku na srce, u pitanju je iskustvo koje treba uzeti sa rezervom, pa kao i u prethodnom slučaju, ne gubite ništa da pokušate.

Naime, kako se budete prebacili na prekookeanski let, možete da pripremite neku kesicu slatkiša koji su zgodni da se podele među više ljudi. Prilikom ulaska u avion, potražite glavnog stjuarta ili stjuardesu i pre nego što se smestite, dajte im tu kesicu uz rečenicu “vi ćete brinuti o nama narednih 10 sati, zato evo malog znaka pažnje od mene pa podelite sa vašim kolegama”.

Navodno je lik koji je ovo radio više puta uspeo da dobije ili vanrednu uslugu od kabinskog osoblja koje drugi putnici nisu dobijali pored one redovne, a čak je više puta dobijao i apgrejd kabine iz putničke u biznis klasu. Nije loša priča?

Mada, kada bolje razmislimo, mora da postoji neka procedura koju su aviokompanije ustanovile u vezi sa “poklončićima” od strane putnika. Javite nam ako budete pokušali.

PO DOLASKU U AMERIKU

U našem tekstu o promeni procedure prilikom ulaska u zemlju smo objasnili kako da se pripremite za novine koje su na snazi na većini aerodroma još od 2016. godine.

Znamo da ćete biti umorni i nikakvi, ali sačuvajte pribranost i osmeh, prođite više puta u glavi kroz to šta ćete reći imigracionom službeniku i kada vam lupi pečat, zahvalite se i poželite lep dan.

Od tog trenutka ćete već znati da se snađete ????

May 9, 2017