HRONIČNI PROBLEMI I LEČENJE U AMERICI

Od kako su sajt Work and travel iskustvo i stranica na Fejsbuku na kojoj svakodnevno objavljujemo šarenoliki sadržaj koji može da bude od značaja za razumevanje i konzumaciju američke kulture, počeli da privlače pažnju studenata koji se interesuju za program, gotovo da nije prošla nijedna sezona a da nam nisu stizale poruke sa pitanjima medicinske prirode.

Jedne godine smo bili zubari; sledeće doktori za abdomen; onda nas je zapao posao endokrinologa, a nedugo zatim smo počeli da se bavimo i pulmologijom. Koliko god sve ovo izgledalo šašavo i zabavno, zapravo je bilo vrlo ozbiljno i u pojedinim situacijama nismo mogli da se načudimo neodgovornosti studenata i njihovim pristupima određenom zdravstvenom problemu.

Zdravstveni sistem koji funkcioniše u Americi je dostupan, efikasan, uređen i nažalost – jako skup! Kada bi predložili nekome iz Amerike da napravi studiju slučaja, koja uključuje poređenje sa domaćim zdravstvenim sistemom, rizikovali bi smo da budemo ismejani i da uvažena gospoda odbiju predlog uz obrazloženje – nemojte da ste neozbiljni.

Da pređemo na stvar – vi, studenti, tokom trajanja radnog dela programa imate zdravstveno osiguranje koje pokriva osnovne stvari koje mogu da vam se dese tokom boravka. Naravno, niko ne kaže da će vam bolnica odbiti lečenje, ne daj bože operaciju, i oporavak za slučaj neke teške povrede ili nesreće, ali postoji šansa da će osiguravajuća kuća pokušati da ospori pravo na naknadu i taj trošak da prevali na vas.

Zašto ovo naglašavamo? Jedan od najčešćih povoda zbog kojih su nam se studenti javljali, predstavljaju problemi hronične prirode. To znači da su studenti bili svesni da su imali određeni problem, to nisu pominjali nikome tokom celog procesa od prijave do odlaska na program i hronični problem je rešio da se ispolji onda kada ne treba. I umesto da se uhvatite za vašu karticu gde vam stoje informacije o osiguranju, vi ste hvatali telefon i slali poruke na našu stranicu, zvali predstavnike lokalnih agencija u zemlji, uzbunjivali roditelje.

Pazite, ne kažemo da niste trebali da nam pišete, ali ste trebali i morali da budete svesniji svojeg problema i odgovornosti koju pre svega morate da imate prema sebi i svom životu.

Odlazak na work and travel program je ogroman korak za svakog od nas, i kako faze ovog programa odmiču, svaka sa sobom nosi neki nivo stresa, a prelazak na novi kontinent, promena načina ishrane, izostanak iste, nedovoljno sna, boravak na poslu od nekoliko sati od čega se dosta provede na nogama, promena klime, pa čak i sam posao mogu da utiču na organizam kao okidači koji poručuju telu – ovde nešto ne valja, popravi ili menjaj!

Sitne “popravke” možete da rešite i sami, i to gledajući da ne dovedete sebe u gore pomenute situacije. Ako negde zakažete, lekovi su tu skroz ok kao prva pomoć. Ako iz nekog razloga završite kod lekara, nije ni to kraj sveta, ali je bilo primera da je nekima to bio kraj programa.

Da se tako nešto ne bi dogodilo, ispoštujte ove korake pre nego što vas ljubazna stjuardesa uputi prema vašem mestu u avionu za Ameriku, posebno ako inače imate neki hroničan problem ili terapije:

  1. nabavite dovoljno lekova, posebno kafetina ako vam on najbolje radi posao oko bolova, pošto kafetin ne može da se kupi u Americi, a neko kaže da i nije legalan;
  2. neka vam se u torbici nađe i neki probiotik koji možete preventivno da pijete, mada njega već ima svuda, posebno u rasprostranjenim CVS Pharmacy marketima;
  3. konsultujte se sa vašim lekarom oko toga šta ako nešto krene naopako? U slučaju da lekari u Americi insistiraju na nekoj intervenciji, da li je zaista neophodno ili može da sačeka dok se vratite u nazad u zemlju (bilo je primera u kojima su lekari ovde smatrali da su lekari u Americi donosili nagle odluke, gde se javila sumnja u opravdanost za intervencijom zarad naplate osiguranja);
  4. proverite gde vam je kartica osiguranja, i napravite jednu sliku da imate u telefonu;
  5. proverite još jednom gde se nalazi kada dođete u Ameriku;
  6. proverite koliko je udaljen najbliži zdravstveni centar od vašeg apartmana/smeštaja i od vašeg posla;
  7. NASTAVIĆE SE KAKO NAM NOVA ISKUSTVA BUDU PRISTIZALA…

 

 

vbr_1

May 5, 2017