24 SATA U BOSTONU

Od svih velikih gradova u Americi, Boston je najzahvalniji za celodnevni đir. Gotovo sve lepe i zanimljive lokacije možete posetiti šetajući, skoro bez prevoza i na kraju dana ostati prezadovoljni onim što ste videli.

Samo da vas ne zezne varljivo vreme Nove Engleske ????

Boston je imao značajnu ulogu u istoriji Američke revolucije, pa ćete vrlo često u pretragama i savetima za “šta raditi u Bostonu”, pročitati kao predlog: Freedom Trail, ili stazu Slobode. Čak i Google Maps u jednoj rečenici sugeriše po čemu je Boston najpoznatiji:

Screen Shot 2017-06-13 at 8.50.11 PM

 

A mi ćemo vam pokazati zašto će Boston postati jedan od vaših omiljenijih gradova ????

 

DOLAZAK U GRAD

Pretpostavimo da dolazite na South Station, što je glavna autobuska stanica u Bostonu. Čak i da sletite na aerodrom Logan, do South Station-a stižete javnim prevozom relativno brzo i lako, tako da ćemo se zadržati na ovoj stanici.

Čim izađete, u prvih 15 minuta možete videti neke od stvari po kojima je Boston prepoznatljiv: Boston Harbor hotel, Muzej Bostonske čajanke, ali i hotel Interkontinental u kojem već nekoliko godina sve veći broj studenata sa ovih prostora doživljava svoje Work and travel iskustvo ????

Ovde možete taman i predveče da svratite; obično u hotelima ima sadržaja poput svirki, degustacija vina i sl.

boston-quick-short-walkaround-south-station

(kliknuli smo na Satelit, pa na 3D prikaz i malo zarotirali mapu ???? )

 

I evo kako izgleda pogled na Boston Harbor Hotel iz parka koji smo označili na mapi:

boston-harbor-hotel

Priča se da jahta pripada Benu Afleku…

 

VREME ZA SLATKIŠE

Kada ste napravili 151 fotografiju za Instagram, Fejs i vaše roditelje, vreme je da produžite na porciju nečega što će vas držati ceo dan na nogama! Čuveni Majks Pejsteri u Italijanskoj četvrti, koja se u Bostonu zove: North End. Usput ćete videti dosta zelenila i uređene parkove, a možda naletite i na najnoviju atrakciju u gradu – Zip lajn.

walking-to-north-end

 

Probajte Kanole, i to ukuse od pistaća, karamele, espresa i florentin. Iako će vam jedan biti sasvim dovoljan, možda samo jednom budete jeli kod Majka ????

ps. nema kartica kod njega.
Keš onli!

11745580_10207359006473867_8904047136298498618_n

 

DELIĆ ISTORIJE

U nepunih 10 minuta (osim ako vam nešto ne odvrati pažnju, kao na primer kafa u Thinking Cup-u), vi stižete do dela grada gde se stvarala istorija Američke revolucije.

Za slučaj da kanoli ne budu dovoljni, u Faneuil Hall Marketplace-u možete pronaći recimo Clam Chowder (čorbu od školjki), koja nije skupa, a ima lep ukus i drži sitim.
Probali, radi!

to-the-freedom-trail

 

PREMA SIMBOLU br. 1 U BOSTONU – PATKICAMA!

Sledeća destinacija su dva najpoznatija parka u Bostonu – Boston Common i Boston Public Garden. Do njih peške stižete za 15 minuta, a predlog rute može da bude ulica Washington St. koja podseća na recimo Beogradsku Knez Mihajlovu ulicu.

U njoj imate Macy’s, ali i brojne druge popularne i jeftine radnje poput Maršalsa i TJ Maksa, kao i poznate lance fest fud restorana, koji vam u ovom gradu baš i ne trebaju.

from_fnhall_to_boston_common

Patkice ćete pronaći pod “Make Way for Ducklings”

 

SLEDEĆA DVA SATA

Posle patkica vas čeka težak izbor ????
Kojim putem nastaviti dalje u istraživanju Bostona?

Jedna ruta može da vam bude šetnja prema Njuberi (Newbury) ili Bojlston (Boylston) ulici, u kojima ćete videti radnje popularnih brendova, ali i veliki broj restorana i kafića u kojima zaposleni iz kompanija iz Downtown-a vole da izlaze na branč.

Možda poželite da preskočite gužvu pa prošetate Komonvelt avenijom u hladu predivnih krošnji i upečatljive arhitekture koju retko gde možete videti u Americi.

Ili Malboro ulicom, koja je autoru članka omiljena u gradu <3

Krajnja destinacija u ovom bloku može da vam bude Crkva Hrista (Christina Science Church), koja ima mnogo lepu plazu ispred.

to-christian-science-church

 

CHRISTIAN SCIENCE PLAZA

christian_plaza

U sredini se nazire kandidat za sledeću destinaciju – Prudential Tower

 

Kada budete odmorili, možete polako da krenete nazad prema našem sledećem predlogu – jedinom vidikovcu u Bostonu sa nekog nebodera, poput Njujorških Empajer Stejta, Rokfelera i One World trgovinskog centra – PRUDENTIAL TOWER.

Postoje dva načina, koja smo već opisali u tekstu Šta raditi u Bostonu (kliknite ako planirate koji dan više u gradu) – jedan je da idete baš na vidikovac, a drugi da idete u restoran koji se zove Top of the Hub, sednete na kaficu ili koktelčić i kolač ????

top_of_the_hub_cake_boston

Pogled na pomenutu Komonvelt Aveniju, Malboro ulicu i Kembridž sa druge strane reke

 

POGLEDAJTE NA MAPI DOSAD POMENUTE LOKACIJE:

Od Prudenšla prošetajte prema šetalištu koje se zove Charles River Esplanade.

from_prudential_to_charles_river_esplanade

 

HARVARD

Evo prilike da se provozate metroom u Bostonu. Da li ste znali da je Boston prvi grad u Americi koji je uveo metro kao saobraćaj? ????

Crvena metro linija je čuvena u gradu, ali ne zbog Harvarda, već zbog kompanija iz oblasti IT-ija i Bioinženjeringa koje se nalaze u blizini ove linije u Kembridžu.

Što se tiče Harvarda, uđite slobodno u park u kome se nalaze zgrade koje pripadaju Univerzitetu, a kada obiđete sve, prošetajte oko Harvard Skvera.

Primetićete veliki broj kafića, pabova, restorana brze hrane… Za razliku od drugih lokacija u Bostonu, ovde će biti jako strogi ako nameravate da kupite alkohol! Pripremite pasoš unapred.

Šta je Novosađanka iz Čikaga radila na Harvardu, saznajte ovde: Poseta Harvard Univerzitetu <<<

on-the-way-to-harvard

 

PUT U SRCE IRSKE

Ako vam nije bilo dovoljno Hari Poterovske magije na Harvardu, kaldrme Čarlstauna u večernjim satima će je sigurno pojačati!

U nemarno razbacanim ulicama oko istorijski važnog Banker Hila, pod svetlošću lampi koje krošnje drveća dodatno prigušuju, posle kratke šetnje ćete se momentalno zaljubiti i poželeti da se preselite ovde!

Nešto retro, nešto novo

Nešto retro, nešto novo

 

Trebaće vam malo više mozganja i strpljenja da dođete do Banker Hila javnim prevozom, pa bi vas ovde možda savetovali da uzmete Uber ili Lyft.

Screen Shot 2017-07-03 at 5.55.29 PM

Nemamo posebnu preporuku osim da se jednostavno izgubite, imajući Obelisk Bunker Hila na vidiku. Ukoliko vam vreme dozvoli, prošetajte se do dokova, a za direkciju potražite USS Constitution Museum ili Charlestown Navy Yard ili Charlstown Naval Shipyard Park.

Ovde se nalazi stambeni kompleks Paris Landing, čiji bazen radi od 9 ujutru do 9 uveče, i može da se desi da naletite na spasioce koji su sa ovih prostora ????
(autor članka radio ovde nekoliko puta tokom 2010. godine, a 2x dolazio u superviziju 2015.)

Sa dokova je jedan od lepših pogleda na Bostonski skajlajn.

Tek da nagovestimo šta se krije desno... ostatak morate da otkrijete sami ;)

Tek da nagovestimo šta se krije desno… ostatak morate da otkrijete sami ;)

 

JOŠ NEKOLIKO SATI DO PONOĆI

Pre nego što krenete nazad prema South Station-u ili možda čak aerodromu Logan, ostaje nam još jedan lep predlog za završetak ovog zanimljivog dana.

Još jedanput izbor možda bude pao na Uber ili Lyft, a destinacija – Piers Park u Istočnom Bostonu.

O njemu smo detaljnije pisali u našem članku Šta raditi u Bostonu, a nedaleko od njega se nalazi super mesto gde možete da se osvežite i nešto novo i drugačije da probate…

U pitanju je KO Catering and Pies ili kako ga lokalci zovu – KOPAJ.

Imaju super pitu sa graškom i pire krompirom, a u ponudi pored lokalnih i IPA piva imaju i australijska piva.

Odavde već imate opciju da relativno lagano stignete nazad do South Station-a ili Logana preko plave linije metroa… Mada Uber odatle ne bi izašao više od 15 dolara…


NADAMO SE DA STE UŽIVALI U NAŠEM VODIČU?
PODELITE SA VAŠIM DRUGARIMA KOJI PLANIRAJU DA PUTUJU U BOSTON, A JAVITE NAM SE NA FEJSU SA VAŠIM UTISCIMA AKO PROBATE NEŠTO ŠTO SMO VAM PREPORUČILI ????

VAŠ EWORKANDTRAVEL <3

Jul 3, 2017